Πρωταθλητής Ευρώπης πέντε αστέρων3 Μαΐου 2009, 22:49
Άλλη μια σελίδα με «χρυσά» γράμματα έγραψε στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, στο Βερολίνο, κατακτώντας την πρώτη θέση της Ευρωλίγκα, αφού επικράτησαν με 73-71 της ΤΣΣΚΑ στον τελικό, που διεξήχθη στην «World Arena O2».
Το «τριφύλλι» έφτασε στα πέντε Ευρωπαϊκά Κύπελλα, αφού έχει κατακτήσει τα αντίστοιχα του 1996 (Παρίσι), του 2000 (Θεσσαλονίκη), του 2002 (Μπολόνια) και του 2007 (Αθήνα).
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έφτασε στις 7 κατακτήσεις της Ευρωλίγκα και είναι ο πολυνίκης του θεσμού, ενώ τον ακολουθούν με 4 οι Πέδρο Φερναντίθ, Αλεξάντερ Γκομέλσκι, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, Ετορε Μεσίνα (ΤΣΣΚΑ).
Από τα πρώτα λεπτά του αγώνα το «τριφύλλι» έδειξε… διψασμένο για τη νίκη και κυριάρχησε σε άμυνα και επίθεση, έχοντας καλύτερα ποσοστά ευστοχίας από την «Αρκούδα». Αυτό δημιούργησε πανικό στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ, με τον Έτορε Μεσίνα να ψάχνει την κατάλληλη αμυντική λειτουργία για να σταματήσει τα ατού των «πράσινων».
Όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν εύκολο, αφού οι παίκτες του Ομπράντοβιτς είδαν πως οι Ρώσοι επικεντρώθηκαν στο τρόπο αντιμετώπισης των Πέκοβιτς και Μπατίστ, κάτω από το καλάθι και έβγαλε τη μπάλα εκτός του… ζωγραφιστού, αρχίζοντας να εξαπολύουν σουτ τριών πόντων. Η ΤΣΣΚΑ τα βρήκε σκούρα με τις «τρίποντες»… βόμβες των «πράσινων» και βρέθηκε να χάνει μέχρι και 20 πόντους στο ημίχρονο (48-28) και 23 με την έναρξη της τρίτης περιόδου (53-28).
Ωστόσο, οι Μοσχοβίτες στην τρίτη περίοδο περιόρισαν στους οκτώ πόντους την επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού και μπόρεσαν να επιστρέψουν στο παιχνίδι και να διεκδικήσουν τις όποιες πιθανότητες για να είναι αυτοί που θα φτάσουν στην κατάκτηση του τροπαίου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οι παίκτες του Μεσίνα μείωσαν 56-50 στις αρχές της τέταρτης περιόδου με ένα σερί 17-0, αποδιοργανώνοντας τον Παναθηναϊκό, ενώ λίγο αργότερα μείωσαν ακόμα περισσότερο, σε 70-66.
Το παιχνίδι απέκτησε όλα τα χαρακτηριστικά του ντέρμπι και θύμισε τον αντίστοιχο τελικό του Παναθηναϊκού με την ΤΣΣΚΑ στην Αθήνα. Μάλιστα, οι Ρώσοι με τρίποντο του Σισκάουσκας μείωσαν σε 70-69, φέρνοντας το παιχνίδι στην… κόψη του ξυραφιού. Έτσι, στα τελευταία δευτερόλεπτα το παιχνίδι μεταφέρθηκε στις γραμμές των ελευθέρων βολών.
Οι «πράσινοι», όπως και το 2007, έχοντας στόφα μεγάλης ομάδας βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα και την ψυχραιμία να συντηρήσουν την υπέρ τους διαφορά και να φτάσουν στην τελική νίκη με 73-71, αφού ο Ραμούνας Σισκάουσκας αστόχησε στο τελευταίο τρίποντο του αγώνα.
Τα δεκάλεπτα: 21-16, 48-28, 56-46, 73-71.
Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Κέτσμαν, Σπανούλης 13 (3), Περπέρογλου (1), Μπατίστ 6, Φώτσης 13 (3), Χατζηβρέτας, Νίκολας 7 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10 (2), Πέκοβιτς 6, Σάκοτα, Γιασικεβίτσιους 10 (3).
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ετόρε Μεσίνα): Ζήσης, Κεϊρού, Σμόντις 9 (1), Σισκάουσκας 13 (2), Χόλντεν 14, Λόρμπεκ 5, Βορόντσεβιτς, Λάνγκτον 13(1), Καούν 3, Κριάπα 9 (1), Πλάνινιτς 5, Μόρις.
Η καλύτερη πεντάδα της Ευρωλίγκα: Τερέλ ΜακΙντάιρ, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Ιγκόρ Ρακόσεβιτς, Γιάννης Μπουρούσης και Νίκολα Πέκοβιτς.
Η δεύτερη καλύτερη πεντάδα της Ευρωλίγκα: Θοδωρής Παπαλουκάς, Βασίλης Σπανούλης, Ραμούνας Σισκάουσκας, Εράζεμ Λόρμπεκ, Τιάγκο Σπλίτερ.
Πρώτος σκόρερ της κανονικής διάρκειας ήταν ο Ιγκόρ Ρακόσεβιτς, ενώ ο Δημήτρης Διαμαντίδης αναδείχθηκε καλύτερος αμυντικός της Ευρώπης και καλύτερος ανερχόμενος παίκτης ο Νόβισα Βελίτσκοβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου